pstrąg z patelni w migdałowych płatkach

 

…dwa niewielkie pstrągi myję, osuszam przyprawiam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, suszonym koperkiem, odstawiam do lodówki, gdzie leżą dobę całą…

…przenika je aromat ziół…

…dnia następnego podsmażam cebulkę, prażę płatki migdałów… przekładam na talerzyk…

…kroję kilka pieczarek, siekam cebulkę, wyciskam przez praskę ząbek czosnku, solę, dodaję pieprz, frykasami tymi faszeruję pstrągi… panierkę stanowi niewielka ilość bułki tartej zmieszana z odrobiną otrąb… smażę pstrągi na mocno rozgrzanej patelni… jedną stronę… drugę stronę… kiedy mam pewność, że ryby są już gotowe, dodaję uprzednio podsmażoną cebulę i płatki migdałów, smażę jeszcze trochę… przekładam pstrągi na talerze, dekoruję plastrami cytryny, pietruszką… podaję z sałatką ze świeżych, soczystych warzyw…

pstrągi są niezwykle delikatne i mają chrupiącą skórkę, doskonale komponują się smakowo i wizualnie z uprażonymi migdałowymi płatkami oraz kolorową sałatką…

 

 

 

 

 

 

 

22 Replies to “pstrąg z patelni w migdałowych płatkach”

  1. Ależ to apetycznie brzmi i wygląda! Smaku narobiłaś Dominiko tymi migdałowymi pstrągami. Chyba skuszę się, aby spróbować upichcić takie rybne delikatesy 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie.

    1. Zachęcam Małgosiu, pstrągi są nie tylko pyszne, ale i zdrowe… jedzmy ryby….! Pozdrawiam serdecznie :-)))

  2. Danie na pewno znakomite. Tylko u mnie pewnie będzie problem z zakupieniem pstrąga:( Chyba, że pójde gdzieś pokłusować 🙂

  3. Jadłam pstrągi z płatkami migdałowymi tylko w uboższej wersji. Smażone pstrągi polane masełkiem z płatkami. Muszę wypróbować z przyprawami. Wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam

  4. Uwielbiam pstrągi! Jednak w takiej wersji z płatkami migdałowymi jeszcze nie próbowałam. Wyglądają bardzo apetycznie:))) Dziękuję Dominiko za ten przepis, chyba się skuszę, aby następnym razem, kiedy kupię pstrągi, przyrządzić je właśnie w ten sposób…Pozdrawiam i życzę miłego i smacznego dnia:))))

    1. Ja również pstrągi baaardzo lubię, przyrządzam je czasem pieczone lub właśnie z patelni w migdałach… dziękuję za życznia :-))) przesyłam pozdrowienia niesione wiatrem :-))))

  5. To prawda Dominiko, pstrąg to bardzo delikatna ryba i bardzo smaczna. W Twojej wersji z migdałami jeszcze nigdy nie jadłam, a tak w ogóle to trudno nabyć świeżego pstrąga i w niektórych regionach kraju bardzo rzadko się go spotyka. Dobrego dnia Dominiko. ;)))

    1. Rozyno, spróbuj koniecznie… jest super… na szczęście pstrąggów i innych rybek jest w mojej okolicy dostatek :-))) co bardzo mnie cieszy, miłego popołudnia!

  6. Pyyyysznie to wygląda ! Muszę spróbować. A Ty spróbuj ze świeżym, posiekanym imbirem w środku i warzywami ( najlepiej zapiec w piekarniku). Też pycha.

    1. też tak robię, kawałki imbirowe przeciskam przez praskę, daję różne warzywa jako farsz i zapiekam… też jest pyszny!

  7. Dominiko, apetycznie to wygląda:) i na pewno smakuje wyśmienicie:) Bardzo lubimy rybki w każdej potrawie i postaci:) Pozdrawiam weekendowo i serdeczne myśli zostawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *