syrop z kwiatów czarnego bzu

Delikatne kwiaty czarnego bzu wydzielają piękny,  odurzający zapach. Promieniste, białe kwiaty zebrane są w baldachogrona, oblepiając dziko rosnące krzewy. Wybieramy takie krzewy, które rosną na skraju lasu, w miejscach wolnych od zanieczyszczeń,

Po kwiaty wyruszamy rano, kiedy słońce osuszy osiadłą na krzewach rosę. Sekatorem ścinamy około 50 dojrzałych, nieuszkodzonych baldachów.

Kwiaty oddzielamy od łodyżek, zalewamy 2 litrami wrzątku i odstawiamy na całą noc.

Rano należy przecedzić napar, dodać do niego 1-2 kg cukru oraz sok z 7-8 cytryn, doprowadzić do wrzenia, nie gotować.

Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Słoiki odwracamy gdy zupełnie przestygną. Syrop z kwiatów czarnego bzu dzięki zawartym w nim substancjom ma wiele właściwości, przede wszystkim działa wzmacniająco i antywirusowo.

Latem pijemy syrop z cytryną i miętą dolewając do niego letniej wody, zimą natomiast stosujemy syrop do herbaty.

2 Replies to “syrop z kwiatów czarnego bzu”

  1. To już przepis na przyszły rok.:)
    Kiedyś zrobiłam te kwiaty w cieście naleśnikowym. Podobnie, jak akacjowe. Pyszne, chociaż dosyć intensywne w smaku.:)
    Serdeczności:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *