smak szarlotki z cynamonem

 

Jabłecznik od Jabłonki

pod taką nazwą figuruje to smaczne ciasto w moim kulinarnym notatniku.

Wyrabiam kruche, maślane ciasto. Potrzebne są mi do tego następujące składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, kostka masła, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masło jest miękkie więc zgrabnie łączy się z pozostałymi składnikami. Wyrobione ciasto dzielę na 2 części, większą – 3/4  ciasta rozwałkowuję i przekładam na blachę,  nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temp. 180 st. ok 15 minut.  Pozostałą  część ciasta zawijam  w  pergamin  po maśle, chowam  do  lodówki.

2 kg jabłek najlepiej kwaśno-słodkich należy obrać, pokroić w kostkę i prażyć na patelni z dodatkiem cukru w wielkości wedle uznania. Ponieważ mam w słoiczkach własnoręcznie przygotowaną  konfiturę z antonówek, odkręcam tylko słoiki i ich zawartość przekładam na upieczony spód ciasta. Sypię cynamon.

Pozostałą część  ciasta  rozwałkowuję,  wykrawam   paski szerokości  1 cm, układam  paski  na wierzchu  ciasta,  piekę  ok. 30 min.

Kompozycja kruchego, maślanego ciasta, jabłek z cynamonem…

to moja magdalenka…

 

 

29 Replies to “smak szarlotki z cynamonem”

  1. Wygląda apetycznie, niestety u mnie ostatni amatorzy domowych ciast zaczęli się odchudzać, nie mam dla kogo piec. Wprawdzie z korzyścią dla mnie ale…bym zjadła.

  2. Kochana Dominiko, przepis w sam raz dla mnie…nie za trudny, więc mam ochotę szybko go wypróbować. Jabłuszka również mam już w słoiku, a więc zadanie ułatwione. Dziękuję i przesyłam ucałowania:-)

    1. wszystkie moje przepisy na ciasta są proste, bo właściwie to mam do wypieków dwie lewe ręce, ale staram się… buziaki!

  3. Szarlotka jest bezkonkurencyjna i chyba przez wszystkich lubiana. Po różnych eksperymentach z nowomodnymi ciastami, lubię wracać do klasyki: szarlotka, makowiec, sernik, piernik…
    Jak się czuje Twoja Mama? Mam nadzieję, że już wszystko dobrze. Pozdrawiam

    1. Tak, szarlotka jest pyszna jak i pozostałe ciasta, które wymieniłaś.
      Mama jest bardzo słaba, chciałabym napisać, że jest dobrze ale niestety nie jest. Pozdrawiam

  4. Witaj Dominiko!Smakowicie zapachniało u Ciebie:) Też robię taką szaelotkę,tylko cynamonu nie dodaję,bo nie wszyscy w mojej rodzinie lubią.Jabłuszka tez mam w słoiku,więc szybciej:)Tylko takiego ciepła z kominka nie mam…Jak się czuje Twoja mama?Pozdrawiam!

    1. Cynamon akurat do szarlotki bardzo mi pasuje, do ryżu już nie, de gustibus…
      Są chwile kiedy Mama czuje się odrobinę lepiej. Pozdrawiam Karolinko!

  5. A ja tu wpisywałam komentarz, że placek cudny i upiekę synowi. I gdzie on? Może kodu nie wpisałam? Placek piekę w sobotę, więc trzymaj kciuki. Mam nadzieję, że wyjdzie taki dobry, że do świąt zjedzą:)

  6. Ja daję surowe jabłka w plasterkach, a cynamon – obowiązkowy :-). Przykro mi, że Mama nadal słaba, miałam nadzieję, że jest lepiej. Całusy z bezśnieznej krainy !

    1. Oj to smaczna musi być ta Twoja szarlotka. Dziękuję za pozdrowienia i odwzajemniam lecz z krainy odrobinę śnieżnej, lodem skutej.

  7. Dla mnie to najbardziej polskie ze wszystkich ciast a zimą dodaję do jabłek rodzynki i goździki.
    Dla Mamy gorące życzenia polepszenia zdrowia.
    Ja się nie mogę dostać do mojego bloga po ulepszeniu.
    Pogodnych i serdecznych Świąt Bożego Narodzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *